Kafe Turke
Kultura e kafesë në Perandorinë Osmane dhe më gjerë *
Fjala arabe “kahwa” në origjinë tregonte një lloj
pije të prodhuar me lëngun e disa farave, që konsumohej si një lëng i kuq i errët,
i cili kur pihej provokonte efekte eksituese e stimuluese, saqë përdorej si
ilaç. Sot kjo fjalë e arabishtes tregon saktësisht kafenë që përdorim ne. Nga
termi “Kahwa” u kalua në fjalën turke “Kahve” dhe nëpërmjet një tkurrje
progresive të kuptimit në fjalën “kafe”. Ky derivat është kundërshtuar nga ata
që e mbështesin prejardhjen e termit kafe nga emri i rajonit në të cilin kjo
bimë rritet masivisht në mënyrë spontane, Kaffa, në Etiopinë jug-perëndimore.
Bima e Kafes përfshin rreth 90 specie pemësh të
vogla e shkurresh të familjes Rubiacee, dhe vetëm disa prej tyre kultivohen për
të prodhuar kokrrat e kafes. Nga llojet më të mirënjohura dhe më të vyerat
është Moka Arabica, e cila parapëlqehet shumë nga konsumatorët e rregullt të
kafesë.
Stambolli u njoh me kafenë nga Ëzdemir Pasha,
valiu osman i Jemenit, më 1517 tek i cili ishte rritur dashuria për këtë pije
ndërsa kishte jetuar atje. E përgatitur me xhezve bakri, duke përdorur teknikat
e Turqve kjo pije u bë e njohur në të gjithë botën si Kafe Turke. Kultura e
kafesë shumë shpejt u bë pjesë integrale e Stambollit dhe e kulturës shoqërore
osmane. Pasi kafja u bë një element themelor i pallatit sulltanor, po aq sa
edhe i shtëpive të thjeshta konsumi i saj pësoi një rritje dramatike. Kokrrat e
kafesë piqeshin në enë të posaçme (qebapë kafeje prej llamarine të hollë) dhe
bluheshin në dybekë, duke u rrahur e më pas u shfaqën edhe mullinjtë klasikë të
kafesë në ato familje, të cilat i kishin mundësitë për ta pasur atë. Më pas
kafeja zihej në xhezve dhe shërbehej me kujdesin më të madh për miqtë e çmuar.
Falë përpjekjeve të tregtarëve e udhëtarëve, të cilët kalonin nëpërmjet
Stambollit, deri edhe të Ambasadorëve Osmanë, Kafeja Turke u përhap dhe mori
famë në të gjithë Evropën, e më pas në të gjithë botën. Një filxhan kafeje
bashkëshoqërohet me një numër të ndryshëm konotacionesh: miqësi, dashuri dhe
ndarje momentesh. Kjo mund të ilustrohet më mirë me një thënie të vjetër: “Një
filxhan i vetëm kafeje mund të japë një miqësi, që zgjat 40 vjet.” Të shërbesh
një filxhan kafeje është gjithashtu mënyra më e mirë për t’i vënë vulën një miqësie.
Të përgatisë dhe të kujdeset nga i zoti i shtëpisë për t’i shërbyer kafenë
mysafirëve të tij ka qenë dhe është një aspekt i rëndësishëm i mikpritjes në
Lindje, po ashtu edhe në trojet tona.
Kultura e kafesë u përhap gjerësisht në të gjithë
botën nëpërmjet dyqaneve të kafeneve, të cilat sot janë një fenomen i
zakonshëm. Në shqip ato njihen si “kafene”, në italisht “Caffe”, në frengjisht
“Cafe” dhe në anglisht “Coffehouse”. Kështu janë të njohura gjerësisht ato
ambiente që prej 500 vjetësh përgatisin dhe shërbejnë kafenë. Legjenda të
ndryshme tregojnë hyrjen e kafes në Stamboll në “Hanin Kiva” në fund të shek.
XV dhe qarkullojnë gojarisht nëpër ambientet kulinare pa pasur ndonjë të dhënë
të saktë që ta dokumentojë këtë. Në vitin 1530 u hap kafeneja e parë në Damask,
ndërsa në Stamboll kafeneja e parë u hap më 1475 nga tregtarë që vinin nga
Damasku dhe Halepi. Shumë shpejt kafenetë do të bëheshin pjesë e kulturës
osmane, duke u përhapur me shpejtësi në të gjitha rajonet e Perandorisë Osmane.
Në shek. XVII shfaqet për herë të parë në Evropë jashtë Perandorisë Osmane dhe
kafenetë u përhapën me shpejtësi dhe u bënë shumë popullore. Kafeneja e parë në
Evropë u shfaq në Venedik, si rezultat i marrëdhënieve ndërmjet Republikës
Venedikut dhe Osmanëve, dhe e para kafene regjistrohet më 1645. Kafeneja e parë
në Angli u ngrit në Oksford më 1650 nga një hebre me emrin Jakob në një ndërtesë,
e cila tashti njihet me emrin “The Grand Cafe”. Pas vitit 1675 u ngritën më
shumë se 3,000 kafene në të gjithë Anglinë. Më 1672 një armen me emrin Paskal
hapi një sallë kafeje, e cila nuk pati sukses dhe qytetit iu desh të priste
deri më 1689 për kafenenë e parë, kohë kur Prokop Kuto’ hapi “Kafe Prokop”. Kjo
kafene ekziston edhe sot dhe ka qenë një nga vendtakimet e njerëzve të shquar të
Iluminizmit Francez në Paris, si: Volterit, Rusosë dhe Denis Didero, të cilët e
frekuentuan atë dhe diskutohet të ketë qenë vend-lindja e Enciklopedisë së
tyre, enciklopedia e parë moderne. Amerika e ka pasur kafenenë e parë në Boston
1676. Kafeja, çaji dhe birra shpesh janë shërbyer së bashku në të njëjtën ndërtesë,
e cila ka shërbyer njëkohësisht, edhe si kafene, edhe si tavernë; një e tillë
ka qenë “Dragoi Jeshil” në Boston, ku planifikuan rebelimin e tyre Xhon Adams,
Xhejms Otis dhe Pol Revere (nga baballarët e pavarësisë amerikane). Më 1684
Frantishek Jerzy Kulzhicki ushtar i trupave të mbretit polak Jani III Sobieski,
që kishte shkuar të mbronte Vienën nga rrethimi osman pasi këta të fundit e
ngritën rrethimin dhe u larguan nga Viena hapi në këtë qytet kafenenë e parë,
nga të parat në Evropë. Në fillim ai përdori thasët e kafesë të braktisura nga
ushtria osmane, që u largua. Edhe sot e kësaj dite gjendet kjo kafene në Vienë.
Një zhvillim i madh për kulturën e kafesë ka qenë zbulimi i ekspresit dhe
zhvillimi i tij deri në aparaturat e sotme moderne. Tashmë kafenetë janë një
fenomen global dhe zinxhirë të famshëm kafenesh gjenden në të gjithë botën, ku
në Amerikë dallojnë “Starbucks” e “Donkin Donuts”.
Edhe në Shqipëri e veçanërisht në Tiranë ka hyrë
masivisht kultura e kafesë dhe e kafeneve, të cilat mund t’i gjesh në çdo cep
lagjeje apo grup pallatesh dhe që frekuentohen gjerësisht në mëngjes herët dhe
në mbrëmje pas orarit të punës.
Përktheu dhe përgatiti: Roald A. HYSA
* Ju lutem © kini kujdes kur ta shpërndani
përmendni burimin.
Comments
Post a Comment